Skip to content

Hanuman
Ekološka zeliščna kmetija

041 979 373 ali 051 260 383
info@zelisca-hanuman.si

KO JE ŽELODCU TEŽKO

zelodec-01

Piškoti, čokolade, večerje, prav posebne jedi…tudi to je del prazničnega čara. Rada imam to zimsko sladkanje in zabavanje.

Saj si sploh ne predstavljam božičnega časa brez peke piškotov. In ne novoletnih večerih brez prav posebnih jedi in pijač. Pa malo čokolade tukaj, pa še kakšna posebna pijača, pa še to poskusim,…

Ampak ne gre mimo dejstva, da za prebavila to ni ravno najlažji čas. Zato je dobro je vedeti tudi nekaj preprostih “trikov”, s katerimi na bo precej lažje tudi dan po praznovanju.

Prvi odličen pomočnik je ingver. Če je pred vami posebna pogostitev, polna različnih jedi – in po možnosti še v času, ko običajno ne jeste – potem vam bo košček ingverja PRED jedjo prihranil ogromno težkih trenutkov. Ingver namreč “zakuri” naš prebavni ogenj in tako pripravi prebavila na delo. Saj veste – bistveno lažje je, če smo na nekaj pripravljeni, kot če nas preseneti.

Če smo zares polno siti in nam ni prijetno zaradi tega, nam lahko pomaga topel metin čaj. Če bo zraven še malo rmana in kamilice bo sploh super. Tudi to bo spodbudilo prebavo in nas lepo pomirilo.

Kaj pa če bi pregloboko pogledali v kozarec? V teh primerih pa vas naslednji dan pred težkim mačkom rešuje cca 1dcl zelnice (sok od kislega zelja). Ta vas bo hitro spravil v red.

Sicer pa nasploh za zdravje želodca velja:

Grenki okusi – na primer radič, kava, (listi) artičoke, tavžentroža, pelin, rman,.. – ti spodbujajo prebavo (zato paše kavica po kosilu). Dobri so takrat, kadar imate občutek, da prebava stoji in imate težo v želodcu.

Zelišča s sluzmi – kot je lan, ajbiš ali slez, lučnik, trpotec, islandski lišaj,… – pomagajo pri zaprtju in vnetjih v sluznici. Se pravi, kadar odvajanje ne gre ali kadar vas peče v želodcu.

Napihnjenosti, vetrovi in cela zračna zmešnjava je običajno posledica nereda v prehrani. Takrat rabimo zelišča, ki to umirjajo – kumina, janež, komarček, šetraj, ingver… ter malo grenkega kot je rman ali kamilica.

Pa še kadar smo vznemirjeni, napeti, obremenjeni in nas stiska v želodcu – potem je primerna melisa, meta, timijan, komarček, janež,…

Ko je preprosto želodcu preveč, boli in rabi počitek, mu ponudite malo rmana, žajblja, kamilic, kakšen janežev čaj, meto,…

Lahko mu ponudite tudi naš čaj želodček, ki s svojo meto, kamilico in rmanom odlično pripomore k čarobnosti prazničnih dni.

Še več zanimivega na naši spletni strani www.zelisca-hanuman.si

Do bloga odslej iz naše spletne strani kot uporabnik – samo kliknete tukaj in se vpišete (brez nakupa, brez obveznosti).