Skip to content

Hanuman
Ekološka zeliščna kmetija

041 979 373 ali 051 260 383
info@zelisca-hanuman.si

naredimo res dobro šentjanževo olje

Prvovrstno šentjanževo olje je škrlatno rdeče barve, gosto in predvsem zelo učinkovito.

sent olje-01

Narediti res dobre zeliščne izdelke zahteva nekaj znanja in izkušenj. Včasih potrebujemo nekaj let, da res razumemo v čem je trik.

No, precej hitreje pa gre, če nam nekdo malo pomaga in podeli svoje izkušnje 🙂 In mi jih z veseljem 🙂

Torej kako izdelati res dobro šentjanževo olje. Zelo preprosto, če boste sledili temle smernicam:

1. uporablja se sveža šentjanževka, bolj le cvetovi;
lahko odrežete cvetne vršičke v dolžini kakšne 2-3 cm

2. nabrati jo je treba v lepih dneh v soncu;
naj bo vroč dan že vsaj en dan prej. Vsekakor ne gremo nabirat, če je bil dan prej dež. Super so dnevi s temperaturami okrog 30 stopinj Celzija. Pa da je še dan za cvet ali plod. In tudi nabiramo okrog 12 ure.

3. lahko jo drobno narežeš v kozarec, ki ga napolniš 3/4;
z rezanjem odpiraš rastlino in omogočiš boljšo absorbcijo.

4. dobro osnovno olje je vsaj pol uspeha;
dobro domače slovensko olivno olje je res najboljše. Karkoli že, naj bo čimbolj kvalitetno.

5. olje naj bo na toplem, lahko na soncu;
lahko zavito v folijo proti svetlobi, ker svetloba uničuje kvaliteto olja. Lahko je tudi zraven štedilnika ali kakšnega drugega vira toplote. Okenske police na notranji strani so super – še posebej na južni strani.

6. čim večkrat se PRETRESE vmes bolje je;
to izboljša absorbcijo, zelo pomembno.

7. zelišča ne smejo daljši čas gledati iz olja.
Če je tako, jih večkrat s kakšno žlico potopimo nazaj v olje in premešamo.

8. naj podnevi in ponoči nihanje temperature ne bo večje kot 10 stopinj.
slabo je, če so nihanja temperature v prostoru kjer je olje, ker to dela kondenz na pokrovu in dobiš vodo v olje, olje postane bolj tekoče in se hitreje kvari.

9. ko je olje narejeno, zelišč ne stiskamo ampak samo odcedimo:
v svežih zeliščih je še voda, zato je bolje, da jih ne stiskamo. Raje pustimo, da se počasi odcedijo (na primer pustimo 1 dan na cedilu).

Naj nam letos uspe res najboljše šentjanževo olje 🙂
Če se bomo tega držali, smo na dobri poti.
Srečno

p.s. če ga ne boste delali sami, ga lahko dobite tudi pri nas www.zelisca-hanuman.si