Skip to content

Hanuman
Ekološka zeliščna kmetija

041 979 373 ali 051 260 383
info@zelisca-hanuman.si

pomladno čiščenje telesa z zelišči

Tudi narava nas podpira, da spomladi naredimo čiščenje v telesu. Ponudijo se nam rastline, ki so v ta namen res najboljše in ravno ob pravem času. Ampak katera zelišča so za koga?

Odgovor je precej individualen. Najprej je dobro vedeti, kje so naše šibke točke – smo zamaščeni? Nam zastajajo snovi v trebušnem predelu? Kako so naša sečila? Kako je naša koža? Kako je z jetri? Se nam delajo različne bule oz. tvorbe?

Če ste med srečneži, ki bi rekli, da nikjer ni nič posebnega potem si lahko privoščite zelo blago čiščenje telesa. Na primer vsak dan 1-2 čajni žlički čemaževega pesta in jutranji čaj iz svežih kopriv ali pa smuti z regratom. Tudi regratova solata je ena možnost. Posebnih dodatkov pravzaprav ne potrebujete, še posebej če imate dovolj gibanja. Če pa čutite, da potrebujete vseeno kaj bolj temeljitega, pa še vedno lahko naredite 40-dnevni celoviti detox (več spodaj).

Če pa trebušček postaja vse večji in se v predelu pasu nabira maščoba, bo treba malo bolj temeljito pospraviti jetra in črevesje. Regrat in čemaž v vseh oblikah sta dobrodošla. Priporoča se tudi tinktura proti parazitom za čiščenje jeter. Potem pa še posebno čiščenje jeter – mleti pegasti badelj 1-2 čajni žlički dnevno in tinktura artičoke. To vas bo kar lepo očistilo in pripravilo za novo obdobje. In pa oljčni listi so na tem predelu čudoviti – čistijo črevesje, jetra, kri in dajejo moč.

Kaj pa pomladno čiščenje za sečila – če so vaša šibka točka, potem je vaša zavetnica lahko kopriva. Čaj iz svežih kopriv je prijetno osvežujoč in blag ter zelo dobro vpliva na sečila. Lahko vzamete 3-5 svežih vršičkov kopriv, jih prelijete z pol litra vrele vode, pustite 10 min in precedite. Privoščite si ga vsaj zjutraj. Sicer pa je za ledvice zelo blagodejna tudi njivska preslica, brezovi listi ali mlečni oves (zeleni deli ovsa nabrani dokler je seme še mlečno). Predvsem pijte čaje, lahko dodate tudi tinkturo.

Pa nečistoča na koži? Ta je pogosto povezana z limfnim sistemom. Bela omela je prav tako znanilka pomladi. Marija Treben priporoča vsako leto kuro z njo za splošno zdravje. Preprečuje nastanek različnih tvorb in čisti naš limfni sistem. Pazite – predoziranje povzroča vrtoglavico. Iz nje se pripravlja le hladen namok (1 čž mletih listov bele omele prelijemo s pol litra hladne vode in pustimo čez noč. Zjutraj pogrejemo do mlačnega, precedimo in pijemo čez dan). Še boljše izkušnje pa imamo s tinkturo bele omele, ki jo je lažje dozirati.
Nečistoče na koži nam čisti tudi kopriva, še posebej če ji dodamo ognjičeve cvetove.

Če ne veste povsem kaj bi izbrali za pomladno čiščenje, lahko naredite tudi 40-dnevni celoviti detox. Mi smo združili zgoraj omenjene zelišča in jih razporedili na 4 dele: 10 dni za čiščenja črevesja s tinkturo paraziti in čajem iz oljčnih listov ter rmana. Naslednjih 10 dni čiščenja kože in limfnega sistema s tinkturo bele omele in čajem iz koprive in ognjiča. Še naslednjih 10 dni za čiščenje jeter s semeni pegastega badlja in tinkturo artičoke. In še zadnjih 10 dni za čiščenje sečil s tinkturo njivske preslice in čajem brezovih listov in njivske preslice. Odlično!

https://www.zelisca-hanuman.si/kategorija/ciscenje-telesa-detox/