Skip to content

Hanuman
Ekološka zeliščna kmetija

041 979 373 ali 051 260 383
info@zelisca-hanuman.si

Polni življenja kot regrat

Takoj, ko se le malo otopli, že številni začnemo z pozornim iskanjem te sicer malo grenke, a okusne in vsekakor hranljive rastline. Tisti prvo sveže zelenje iz travnika je kot pomladno prebujenje tudi za nas. Ni čudno, saj regrat zelo dobro čisti telo in nas oskrbi z minerali.

Regrat je rastlina, ki se uspešno prebija v še tako zbitih in trdih tleh. Ta njegova lastnost, da prodre globoko, prenese tudi v naše telo in sicer tudi v našem telesu lahko izvleče še tako zbite in trde nečistoče. Je eden redkih, ki kljubuje današnjemu intenzivnemu kmetijstvu. Kot bi nas prosil, naj vsaj njega ohranimo, saj nam lahko resnično zelo dobro pomaga v današnjih časih. Kajti regrat predvsem čisti in zdravi črevesje, ki je vzrok številnih bolezni današnjega časa. Tako ga uporabljamo pri črevesnih vnetjih,  lenemu črevesju, slabem apetitu in porušeni črevesni flori. V ta namen so najbolj učinkovite korenine, ki jih iščejo tudi rakavi bolniki, še posebej tisti s prizadetimi prebavili.

Da je dejaven predvsem na področju trebuha kaže tudi s svojo rumeno barvo cvetov, ki je povezana s tretjo čakro – področju okrog popka. In res je vpliv regrata na celoten predel trebuha – poleg čiščenja črevesja spodbuja tudi delovanje jeter, izločanje žolča (zato naj ga ljudje z žolčnimi kamni uživajo zmerno, saj lahko sproži napad) ter tudi spodbuja izločanje vode in izboljša prekrvavitev sečil.

Energijsko gledano pa je področje okrog popka povezano z močjo, odločnostjo, samozavestjo, sprejemanjem sebe. Regrat je zelo močan in prilagodljiv. Raste tako visoko v hribih kot na nižinskih travnikih. Še tako revna ali zbita prst za ne ustavita. Vedno je poln energije in želje po življenju. Lahko so res hvaležni, da vse to deli z nami.

Korenine regrata nabiramo za čaj ali tinkturo zgodaj spomladi. Najbolje takoj, ko tla odmrznejo, saj ga že prve otoplitve poženejo v rast. Iz korenin lahko pripravimo tinkturo in sicer regrat namočimo v 45% alkohol. Največ mineralov pa dobimo z jedenjem korenine – jutranji smuti je odlična priložnost. Lahko naberete korenine za nekaj dni in jih potem sproti čistite (neočiščen bo ostal bolj svež).

Ko požene v rast pa pride čas za nabiranje listov. Lahko ga posušimo za čaj, vendar listi se neradi posušijo in so tudi precej občutljivi za shranjevanje. Ta njegova lastnost, da nase vleče vodo se pri uživanju regratovih listov kaže v tem, da tudi v telesu (predvsem v črevesju) pomaga zadrževati vlago. Zato regrat vlaži telo, njegov grenki okus, ki je bistveno bolj izrazit v korenini, pa nam pove, da hladi telo. Listi so bolj nevtralni.

V čajih se bolj kot listi obnesejo malo sladkasti cvetovi. Pri nabiranju moramo biti previdni, da naberemo tiste mlade cvetove, ki imajo v sredini še stožec ne-razcvetenih cvetnih lističev. Sicer se nam bodo cvetovi ob sušenju spremenili v regratove lučke. Ti suhi cvetovi so lep dodatek še posebej prečiščevalnim čajem.

Ker vsebuje tudi zelo veliko mineralov nam, sploh v obliki korenin, lahko zelo dobro napolni zaloge železa v telesu. Pomladni jutranji čistilni smuti z regratom je res lepa priložnost, da prečistimo in okrepimo naše telo.

ČISTILNI REGRATOV SMUTI

2,5 dcl vode
1 jabolko (lahko tudi le polovico)
sok ½ limone
rezina ingverja
1 srednje velik svež regrat s korenino

Vse sestavine damo v mešalnik in zmešamo. Najbolje je, da ga pijemo zjutraj pred jedjo.

Prečiščevalni čaj

10% regratove korenine
20% kopriva
20% njivska preslica
20% breza list
20% trpotec
10% rman

 

Sestavine prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5-10 minut. Precedimo in pijemo do največ 3 skodelice dnevno 3 tedne.