Zelišča

5 posts

SLADKI PELIN – obstaja res pelin, ki je sladek?

Vrste pelinov so zanimive rastline, ki so po značaju in izgledu močne, stabilne, potrpežljive in izrazitega okusa. Pri nas poznamo predvsem grenki oz. pravi pelin (Artemisia absintum), navadni pelin (Artemisia vulgaris), pehtran (Artemisia dracuncula) in pa vedno bolj priljubljen sladki pelin (Artemisia annua). Sladkega pelina v starih zeliščnih knjigah ne Preberi več »PREBERI »

Je bezeg res nekaj posebnega?

V kraljestvu narave ima vsak svojo vlogo in prav vsak prispeva svoj delček v mozaik življenja. Pa vendar so vedno nekateri, ki izstopajo. Osebe, katerih poslanstvo je mnogim prav nedojemljivo in ki za svojo izpolnitev poti potrebujejo posebne moči. No, eden takšnih je prav gotovo tudi bezeg. O njegovi uporabi Preberi več »PREBERI »

KATERA DIVJA ŠČETICA JE PRAVA?

Pogoste me sprašujejo iz katere vrste divje ščetice imamo tinkturo, zato tokrat poglejmo tole vitko posebnico malo pobližje. Najprej o vrstah divje ščetice – prava divja ščetica, ki se tudi pri nas naokrog divje razrašča, ima dva latinska imena in sicer Dipsacus fullonum ali ista rastlina Dipsacus sylvestris – torej Preberi več »PREBERI »

Japonski dresnik – koristen ali nevaren?

izjemno invazivna rastlina, ki se prav zares hitro širi predvsem ob rekah in potokih, divje se vrašča tudi na kakšnih travnikih in nemalokrat spreminja podobo naših naravnih lepot. Zdi se, da ga nihče ne želi na svoji zemlji… Spominjam se, kako sem pred leti ob Bohinjskem jezeru opazovala koze, ki Preberi več »PREBERI »

Nova zvezda je rojena – ADAPTOGENI

Vam je kaj znana beseda adaptogen? Tudi če vam ni, brez skrbi, gre za povsem novo besedno “pogruntavščino”. Pa vendar je čas, da jih spoznate, saj so zelo primerni za današnji način življenja.     Adaptogena zelišča povečajo energijo, obnovijo vitalnost in pomagajo dvigniti telesno sposobnost, da se spoprijema s Preberi več »PREBERI »