Zelišča

10 posts

Hrast in breza

HRAST IN BREZA Mehko/ trdo nežno/grobo občutljivo/nič mu ne pride do živega Pa še bi lahko iskali nasprotja. Meni sta breza in hrast res tako tipična predstavnika ženske in moške energije. Breza opleta s svojimi nežnimi mehkimi vejami, njeno lubje gladko belo, polna soka, občutljiv les, lahko celo joka, če Preberi več »PREBERI »

Preventiva takoj po odstranitvi klopa?

Res obstaja preventiva proti klopnemu miningitisu in boreliji? Vedno sem razmišljala, da se to pač »ne dela«, dokler nisem spoznala homeopatinje. Oni imajo v praksi tudi to, da ob poškodbi pričnejo z jemanjem snovi, ki spodbujajo celjenje. In pa tudi ob ugrizu klopa, takoj preventivno nekaj dni priporočajo uživanje njihovega Preberi več »PREBERI »

Polni življenja kot regrat

Takoj, ko se le malo otopli, že številni začnemo z pozornim iskanjem te sicer malo grenke, a okusne in vsekakor hranljive rastline. Tisti prvo sveže zelenje iz travnika je kot pomladno prebujenje tudi za nas. Ni čudno, saj regrat zelo dobro čisti telo in nas oskrbi z minerali. Regrat je Preberi več »PREBERI »

Skrivnosti velikega bora

Drevesa so močna, trdna, visoka, pokončna bitja in vsa v sebi skrivajo posebne zdravilne moči. No, nekaj dreves celo znamo uporabiti 😊 Med njimi je tudi bor.   Pri boru uporabljamo  predvsem iglice, zelene storžke in vršičke.   Borove iglice so malo trpke in kar močnega okusa. Krivec za ta Preberi več »PREBERI »

SLADKI PELIN – obstaja res pelin, ki je sladek?

Vrste pelinov so zanimive rastline, ki so po značaju in izgledu močne, stabilne, potrpežljive in izrazitega okusa. Pri nas poznamo predvsem grenki oz. pravi pelin (Artemisia absintum), navadni pelin (Artemisia vulgaris), pehtran (Artemisia dracuncula) in pa vedno bolj priljubljen sladki pelin (Artemisia annua). Sladkega pelina v starih zeliščnih knjigah ne Preberi več »PREBERI »

Je bezeg res nekaj posebnega?

V kraljestvu narave ima vsak svojo vlogo in prav vsak prispeva svoj delček v mozaik življenja. Pa vendar so vedno nekateri, ki izstopajo. Osebe, katerih poslanstvo je mnogim prav nedojemljivo in ki za svojo izpolnitev poti potrebujejo posebne moči. No, eden takšnih je prav gotovo tudi bezeg. O njegovi uporabi Preberi več »PREBERI »

KATERA DIVJA ŠČETICA JE PRAVA?

Pogoste me sprašujejo iz katere vrste divje ščetice imamo tinkturo, zato tokrat poglejmo tole vitko posebnico malo pobližje. Najprej o vrstah divje ščetice – prava divja ščetica, ki se tudi pri nas naokrog divje razrašča, ima dva latinska imena in sicer Dipsacus fullonum ali ista rastlina Dipsacus sylvestris – torej Preberi več »PREBERI »

Japonski dresnik – koristen ali nevaren?

izjemno invazivna rastlina, ki se prav zares hitro širi predvsem ob rekah in potokih, divje se vrašča tudi na kakšnih travnikih in nemalokrat spreminja podobo naših naravnih lepot. Zdi se, da ga nihče ne želi na svoji zemlji… Spominjam se, kako sem pred leti ob Bohinjskem jezeru opazovala koze, ki Preberi več »PREBERI »

Nova zvezda je rojena – ADAPTOGENI

Vam je kaj znana beseda adaptogen? Tudi če vam ni, brez skrbi, gre za povsem novo besedno “pogruntavščino”. Pa vendar je čas, da jih spoznate, saj so zelo primerni za današnji način življenja.     Adaptogena zelišča povečajo energijo, obnovijo vitalnost in pomagajo dvigniti telesno sposobnost, da se spoprijema s Preberi več »PREBERI »