Skip to content

Hanuman
Ekološka zeliščna kmetija

041 979 373 ali 051 260 383
info@zelisca-hanuman.si

Japonski dresnik – koristen ali nevaren?

jap dresnik-01

izjemno invazivna rastlina, ki se prav zares hitro širi predvsem ob rekah in potokih, divje se vrašča tudi na kakšnih travnikih in nemalokrat spreminja podobo naših naravnih lepot. Zdi se, da ga nihče ne želi na svoji zemlji…

 

Spominjam se, kako sem pred leti ob Bohinjskem jezeru opazovala koze, ki so bile naravnost navdušene nad poganjki te izjemno močne in vztrajne rastline. Le malo zatem sem izvedela, da so poganjki lahko okusna in zdrava hrana tudi na naših krožnikih. Res? Ja, tako pravijo – tudi sama pa vsako pomlad zbiram pogum, da ga zares poskusim. Morda pa to pomlad…

Japanese knotweed stalks have been cleaned and sit ready on a plate for cooking. Although Japanese knotweed is an invasive plant, it is also a wild edible.

Je japonski zato ker izvira iz Japonske? Da, dobro je poznan tudi na Kitajskem in v Koreji. Pa ne zaradi svoje invazivnosti, temveč zaradi svoje ZDRAVILNOSTI. In to ni hit zadnjega časa, ampak velja za zelo pomembno zdravilno rastlino že vsaj 2.000 let.

Ja, če je pa tako, potem pa dobrodošel, naš novi pomočnik in prijatelj, kajne…
verjetno bo vsak slovenski kmet še dodal – ja, dokler ni na moji zemlji 😊

Korenine japonskega dresnika delujejo kot imunostimulans (okrepi obrambo telesa pred bakterijami ali virusi), imunomodulator (skrbi celovito za naš imunski sistem), sprošča živčni sistem in ga krepi, varuje naš srčno-žilni sistem, deluje protivnetno, lajša bolečine, zavira krvavitve in ohlaja telo.

Izjemen in cenjen je predvsem njegov učinek pri kognitivnih motnjah kot je Alzheimerjeva bolezen ali demenca. To je predvsem posledica vsebnosti resveratrola v rastlini, ki je pokazal merljiv preventivni učinek proti nevrodegenerativnim procesom in tako ohranja možganske nevronske poti aktivne.

Velja za zelo pomembno zelišče pri zdravljenju borelioze, saj posebej učinkuje na osrednji živčni sistem in nevrološke zaplete pri okužbi, pa tudi ubija samo bakterijo borelijo.

Japonski dresnik vam lahko tudi uredi krvni tlak. Z zmanjšanjem obremenitve srca tudi znatno zmanjša tveganje za srčni napad in kap.

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) velja za grenkega in je povezan z jetri, žolčnikom in pljuči. Verjame se, da poživljajo “či” in kri ter zaustavljajo bolečino, čistijo toploto in odpravljajo toksine, preoblikujejo sluz in zaustavijo kašelj.

Tako je svojih tisočletjih uporabe predvsem pomagal pri zdravljenju artritisa, revmatični bolečin (njegovo japonsko ime je Itadori, kar dobesedno lahko prevedemo kot odstranjevalec bolečine), zlatenici, hepatitisu, motnjah sečnih poti, zaprtju, menstrualnih motnjah, ledvičnih kamnih, žolčnih kamnih, vnetju žolčnika (z vlažno vročino ali močnega vročinskega sindroma), vaginalna vnetja, hemeroidi in celo zobni karies.

Sicer ta invazivni velikan velja za zelo varno zelišče.

Najbolj učinkovita je korenina, ki je izjemno trda in močna. In prav to moč in vztrajnost lahko preda tudi naprej.

 

V naši spletni trgovini na razpolago na tej povezavi-klikni tukaj